Skip to main content

Kjære deltaker

Holmenkollmarsjen er et flott skirenn i nydelig terreng.

Nordmarka er ganske så fin både sommers og vinters tid, og på de gode dagene er den enda finere. Jeg har hvert fall flere opplevelser i Nordmarka med akkurat de tankene i bakhodet. Men jeg har også tenkt annerledes på en og annen skitur, og særlig de gangene jeg har ligget på alle fire i bunnen av en bakke. Nordmarka er kupert, ja, men de fleste fallene mine skyldes nok min egen manglende kompetanse med ski på beina.

Løs og ledig

Så i denne sammenhengen har jeg bare et råd: Vær løs og ledig i hode og kropp når du skal ned kneikene. Da går det meste bedre. Her ligger også noe av det vesentlige med det å stå på ski – det kan fort bli en god historie å fortelle om skituren. Husk det når du danser deg gjennom marka, enten det er i kort eller lang løype.

Hvilken opplevelse du får, kommer litt an på om du går for å vinne eller om du bare vil ha en bra treningsøkt på ski. Skal du vinne, handler det bare om å kjøre på. Vi andre – eller i hvert fall jeg – har litt bedre tid. Jeg har for lengst innsett at på ski har jeg ganske mye å lære, og det er helt greit. Det viktige for meg er å bli litt svett, kjenne det litt i beina dagen etter (gangsperr) og kanskje få litt midtvintersfarge i ansiktet – og ikke minst den gode historien. De fleste av mine skiturer opp gjennom tidene har vært opplevelser som har hatt litt humor i seg. Mest på min bekostning.

Historisk grunn

Årets utgave av Holmenkollmarsjen er nummer 51 i rekken. Med litt flaks blir det et jubileumsrenn med fine forhold og mange fornøyde deltagere. Jeg tenker at det fortjener både arrangør og vi som deltar.

Noe av det jeg syns er litt gøy med Holmenkollmarsjen, er tanken på at jeg går i de samme sporene som mange av de fantastiske skiløperne som har gått skirenn i området. Ikke minst det å gå i mål på historisk grunn i Holmenkollen.

Som en siste pep-talk før start vil jeg komme med noen «ekspert»-tips – helt ut fra eget hode og som jeg selv prøver å følge de gangene jeg går skirenn: Kle deg riktig og ikke minst fornuftig, ha riktig farge og sammensetning på det som legges under skiene, og ta hensyn til de rundt deg. Alle er ikke like gode på ski, typ meg, og jeg bruker kanskje litt mer tid ned den bakken osv. Med smidighet og et smil løses det meste uansett, det er hvert fall min erfaring.

Så masse lykke til kjære deltager! Ha en bra dag på skiene, og vit at du i hvert fall har én deltager mindre å frykte. For jeg er han koffertløperen langt der bak med de stive beina ned bakkene.

Tim Bennett, president i Kondis