Skip to main content

Trening

Thor Magne Engerbakk går for livet

I mars 2020 fikk Thor Magne påvist føflekkreft. Dette ble starten på en lang og hard kreftbehandling der god fysisk form ble redningen. Nå trener han hver dag fordi han liker det, men også for å være rustet for nye kreftbehandlinger.

Av Marianne Røhme

Det var tøft å få kreftdiagnose, og ekstra tøft ble det da Norge stengte ned på grunn av korona og pårørende ikke fikk være med på sykehuset under behandlingen.  

Han var alene da han fikk diagnosen føflekkreft, og han var alene både da han startet behandlingen, og da han måtte operere bort lymfeknuter etter at han fikk vite at det var spredning.

Kort tid etterpå oppdaget de spredning til lunger, lever og i ryggen. I tillegg til at det dukket opp kuler under huden mange steder på overkroppen.

– Jeg var på mange besøk på Radiumhospitalet i tida som fulgte. Plutselig en dag fikk jeg også ha med samboeren min. I reglementet stod det at barn og døende kunne ha pårørende hos seg. Da forstår man i hvert fall alvoret, forteller Thor Magne.

Behandlingen

Ettersom cellegift ikke virker på føflekkreft, ble Thor Magne satt på ulike typer immunterapi i tillegg til flere runder med stråling.

– Til å begynne med skjedde det ikke noe særlig, men etter hvert responderte jeg bra på behandlingen. Totalt fikk jeg immuntypeterapi i to år til sammen. Dette er en behandling som er tøff mot kroppen. Jeg mistet ikke håret som med cellegift, men jeg fikk betennelse i både nyrer og lever. Jeg opplevde også at astmaen jeg hadde litt av før kreften, raskt ble mye verre etterpå, sier han og legger til:

– Jeg kommer ikke tilbake til formen jeg hadde før sykdommen. Det er noe jeg har akseptert. Det kan være vanskelig å forklare de ulike utfordringene man har etter en så tøff behandling, og ikke minst er det vanskelig å forstå for de rundt meg. Jeg kan bli helt utslitt av småting eller hvis det er flere ting jeg må forholde meg til. Det er først og fremst i hodet det treffer for min del. Jeg blir fort mentalt sliten. Mine turer ute i naturen er ren terapi. Det hjelper meg å nullstille, og jeg får ny energi av treningen.

Vært heldig

Thor Magne har vært heldig og har ingen aktive svulster i kroppen i dag.

– Selv om jeg er kreftfri, regner legene med at dette er en kreftform jeg kommer til å dø av. Det er sannsynlig at kreften blusser opp igjen på et tidspunkt. Når den tid kommer, er det viktig at jeg er i god fysisk form slik at jeg tåler en runde til med behandling, sier Thor Magne som i dag stort sett har det veldig bra til tross for bivirkningene.

– Jeg har svært dårlig pust og klarer verken å løpe fort eller gå fort på ski, men målet mitt er å være i aktivitet hver dag. Hadde jeg ikke vært i så god form som jeg var i da jeg startet kreftbehandlingen, ville jeg trolig vært død i dag. Jeg klarte meg. Nå trener jeg fordi jeg liker det, fordi det er en form for terapi, og for å være i best mulig form neste gang jeg skal gjennom ny kreftbehandling, sier mannen som allerede første året etter diagnosen gikk over 1000 kilometer på ski selv om han var svært redusert. Det andre året, mens han fortsatt var under behandling, gikk han over 1200 kilometer.

Hytteliv

Mens dette intervjuet gjøres over telefon, er Thor Magne i Trysil på fjellski for å gå opp ei løype fra der han har hytte og bort til de oppkjørte skiløypene et stykke unna.

– Jeg har hørt at de har kjørt opp med skuter rett her borte. Da er det fint å få gått opp et spor jeg kan bruke tur-retur, sier han.

Bak han følger en tibetansk terrier av typen «menneskets beste venn» i de oppgåtte skispora etter Thor Magnes fjellski. Hunden er av mellomstor rase og er til vanlig lett synlig i skiløypene, men akkurat i dag er det så mye snø at han faller igjennom for hvert skritt han tar.

Løypa de to går opp, vil være en fin sti for Thor Magne å følge når han seinere snur for å gå hjem, men skisporet må nok gås opp på nytt.

Holmenkollmarsjen som mål

Thor Magne meldte seg på Holmenkollmarsjen i 2021, men det ble avlyst.

– Da gikk jeg 36 kilometer i traseen alene. Jeg ville bevise for meg selv at jeg kunne klare det, sier han.

I 2022 stilte han til start på full distanse og gikk i mål på tida 3.14.59.

– Jeg var utrolig glad og sliten da jeg kom i mål. Jeg var fortsatt under behandling og følte meg ikke bra da jeg stod på startstreken, men jeg var godt fornøyd etterpå, sier han.

Året etter var målet å komme under tre timer. Det klarte han akkurat da han krysset målstreken på 2.59.35.

Det neste målet nå er å stille til start i Holmenkollmarsjen 2024. Hvor mange kilometer han rekker på ski før 10. februar 2024, vet han ikke, men han er iallfall i gang. Det er hunden også.

Thor Magne

Startet i november: Thor Magne startet skisesongen den 14. november 2023. Her fra den første skituren han hadde på hytta i Trysil. (Foto: selfie)  


Satte stor pris på hjelp fra Aktiv mot kreft

Thor Magne mener at den treningen han har lagt ned før og under kreftbehandlingen har vært avgjørende for at han nå er kreftfri og i live.

Da han fikk påvist kreft, var Pusterommet, treningsrommene til Aktiv mot kreft, stengt ned på grunn av korona. Istedenfor fysiske treninger i Pusterommet, arrangerte de digitale treninger. I tillegg var